tiistai 31. maaliskuuta 2015

Vaaliehdokkaat vaativat itsemääräämisoikeutta sukupuoleen

Vasemmistonuorten eduskuntavaaliehdokkaat vaativat, että translaki on uusittava. Nykyiset vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta on poistettava. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sitä, että nykyinen laki loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia.

Tällä hetkellä sukupuolenkorjausprosessi on pitkä ja henkisesti vaativa. Byrokratiaa on karsittava, jotta sukupuolenkorjausprosessista tulisi ihmisarvoa kunnioittava. Juridisen sukupuolen korjaus tulee voida tehdä omalla ilmoituksella maistraattiin. Puolison suostumuksen vaatiminen osana korjausprosessia on lopetettava.

Sosiaaliturvatunnusta on muutettava niin, että se ei kerro henkilön sukupuolta. Lisäksi Suomen tulee jo ensi eduskuntakaudella tunnistaa kolmas juridinen sukupuoli. Se olisi merkittävä kädenojennus niille, jotka eivät sovi nykyiseen kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään tai joiden kehollinen sukupuoli ei ole yksiselitteisesti nainen tai mies. Tietoa sukupuolen moninaisuudesta on levitettävä.

Suomen tulisi kieltää intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset ilman lapsen lupaa. Lisäksi sairaanhoitohenkilökunnan, lapsen sekä lapsen vanhempien saamaa tietoa intersukupuolisuudesta on lisättävä.

“Translain uudistus, sosiaaliturvatunnuksen muuttaminen sukupuolineutraaliksi ja kielto intersukupuolisten lasten kosmeettisille leikkauksille ovat askel kohti oikeudenmukaista Suomea, jota haluamme rakentaa”, ehdokkaat linjaavat yksimielisesti.

Myös äitiyslaki on tuotava välittömästi takaisin käsittelyyn. Vanhempien sukupuolesta riippumatta laillinen huoltajuus omaan lapseen on annettava vanhemmille jo ennen lapsen syntymää hankalan ja resursseja kuluttavan adoptioprosessin sijaan. Juridisen vanhemmuuden vahvistaminen ennen lapsen syntymää on myös lapsen etu.

Vuonna 2012 tehdyn raportin mukaan noin 40 prosenttia transihmisistä oli kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa viimeisen viiden vuoden aikana ja 21 prosenttia oli kohdannut syrjintää terveydenhuollon palveluiden piirissä.

“Sukupuolen moninaisuuden kirjaaminen lakiin näillä tavoin tulee toivottavasti vaikuttamaan laajasti yhteiskunnan tapaan kohdata sukupuolten erilaisuutta. Esimerkiksi sairaanhoito- ja opetusalojen ammattilaisten koulutuksessa kohtaamaan sukupuolen moninaisuutta on paljon kehitettävää”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

31.3.2015, Suomi:
Ville Luotola ja 30 muuta Vasemmistonuorten ehdokasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti