torstai 6. maaliskuuta 2014

Ganja on verolle pantava

Kannabista käytetään Suomessa. Sitä käytetään melko paljon ja käyttäjissä on valitettavasti enenevissä määrin myös alaikäisiä nuoria, niin poikia kuin tyttöjäkin. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että myyntiä ja välitystä on lähes mahdotonta kontrolloida. Poliisi ei siihen pysty, eikä sen ole tarkoituksenmukaistakaan käydä jokaisen pilvenpolttelijan kimppuun.


Yksi taho pystyy tätä kuitenkin valvomaan paremmin kuin kukaan, valtio. Minun esitykseni on, että perustamme valtionmonopolin kannabiksen myyntiin. Räjähtikö tajunta? Antakaas, kun perustelen sanomani. Minun syyni laillistamiselle eivät ole siinä, että kaikkien olisi helpompi saada tavaraa ja käyttö kääntyisi nousuun. Minun perusteluni tälle ovat, että saisimme vihdoin valvottua toimintaa, verotuloja, työpaikkoja ja poliisin keskittymään uhrillisiin rikoksiin.


Valtion monopoli perustaisi myymälöitä aluksi jokaiseen isompaan kaupunkiin ja maakuntakeskittymään, myöhemmin ketjua voitaisiin laajentaa kysynnän mukaan vaikkapa Kilpisjärvelle, Utsjoelle, Pelloon ja itärajan rajanylityspaikkakunnille. Itse aine pyrittäisiin kasvattamaan kotimaassa, joka loisi myös työpaikkoja Suomeen. Myymälöissä myytäisiin sellaista tavaraa, joka olisi tarkkaan nimettyä, jolloin käyttäjä tietäisi, mitä polttaa tai syö.

Tämä tarkoittaisi tietenkin myös sitä, että käyttäminen ja hallussapitäminen olisi laillista. Ehkäpä myös pienimuotoinen kotikasvattaminen? Kovennuksia rikoslakiin sen sijaan tulisi alaikäisille tavaranvälittämisestä ja myös poliisi voisi kohdistaa voimavarojaan siihen suuntaan. Tällä hetkellä Suomen poliisi tutkii vuosittain noin 20 000 huumausainerikosta ja 1000 törkeää huumausainerikosta. Kannabiskasveja takavarikoidaan 15 000, yleisimmin alle 20 kasvin viljemiä. (http://www.poliisi.fi/poliisi/krp/home.nsf/PFBD/81275D0E497FFF0FC225784C002FD343?opendocument) Ehkä olisi aika siirtää huomio vakavampiin, uhrillisiin rikoksiin ja antaa käyttörikoksille (yli 12 000) vähemmän huomiota. Coloradossa marihuanan laillistamisen jälkeen huumepidätykset vähenivät 77 prosenttia.

Poliisin ajankäytön lisäksi hyötyä tulisi myös työpaikkojen ja verotulojen muodossa. Mikäli koko ketju kasvatuksesta myynnin kautta käyttöön olisi kotimaista, voinee työpaikat laskea sadoissa ellei jopa yli tuhannessa. Toki aluksi olisi myös rakennusalan työpaikkoja, kun rakennettaisiin kasvatuslaitoksia. Tämän jälkeen töitä tekisivät puutarhurit, vartijat ja kuljetusfirmat. Myyntihetkellä paikalla olisi myyjä tai myyjiä ja todennäköisesti myös vartija tai ainakin järjestyksenvalvoja. Ostaja maksaisi tuotteestaan arvonlisäveroa ja haittaveroa, aivan kuten alkoholista tai tupakasta.


Coloradossa odotetaan ensimmäiseltä vuodelta noin 120 miljoonan dollarin verotuottoja tuotteen kokonaisveron ollessa 30%. Coloradossa on vähän vähemmän asukkaita ja vähän kevyempi verotus kuin Suomessa. Varovasti arvioiden 100 miljoonan euron verotulot ja tuhat uutta työpaikkaa, joista osa vieläpä maaseudulle alkutuotantoon eihän tätä voi vastustaa edes Keskustapuolue!

Kun tuohon laskee keskivertopalkansaajan maksaman tuloveron (noin 7500 euroa vuosittain,) niin tuhat uutta työpaikkaa nostaisi verokertymää vielä noin 7,5 miljoonalla eurolla vähentäen samalla työttömyyskorvauksia hiukan isommalla summalla... ja Alkon tehdessä vuosittain kymmenien miljoonien eurojen tulosta, voisi kuvitella, että tämäkin päihdebisnes onnistuttaisiin vetämään voiton puolelle. Coloradossa uusia myymälöitä on ainakin noussut kuin sieniä sateella. Ja joskus joku on puhunut huumeturismistakin, coffee shopeista ja amsterdameista. Kai sielläkin rahaa pyörii.

Laskennallinen kumuloituva (kasaantuva) säästö tähän mennessä: noin 750 miljoonaa euroa
- 100-150 miljoonaa euroa yksityisten terveydenhuoltopalveluiden Kela-tukien lakkauttamisesta (200 miljoonan kokonaissummasta on vähennettynä terveisiin elämäntapoihin ja parempaan julkiseen terveydenhuoltoon satsatut rahat)
- 300 miljoonaa euroa sairauspäivien vähentämisellä kehittämällä työpaikkoja joustavammiksi, liikunnallisemmiksi ja keskustelevammiksi
- 150 miljoonaa euroa apteekkijärjestelmän kansallistamisella valtion monopoliketjuksi (yli 200 miljoonan säästöstä osa käytetään lääkkeiden hintojen laskemiseen)
- 50 miljoonaa euroa omaishoitoon panostamalla ja liittämällä omaishoidon piiriin noin 20 000 ihmistä lisää sekä siirtämällä koko järjestelmän maksut Kelan alaisuuteen
- yli 100 miljoonaa euroa valtiollisen kannabismonopolin tuotoista, veroista ja työllistävästä vaikutuksesta sekä vielä lisää välillisistä työpaikoista esimerkiksi matkailu- ja ravintola-aloille

Prahassa 6.3.2014
Ville Luotola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti