tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kehysriihi, näin se olisi voinut mennä

Myöhästyin kehysriihestä lopulta, koska tietokoneeni varastettiin ja minulta meni kaikki taustatutkimukseni sekä kirjoitukseni. Ja koska on olemassa perhosvaikutus, niin tämän takia Vasemmistoliitto lähti hallituksesta jättäen jälkeensä hyvinvointivaltion rakenteita repivän oikeistolaisen hallituksen.

Listaan kuitenkin tähän viimeiseen aihetta käsittelevään kirjoitukseeni muutamia kohtia, joilla valtio olisi turvannut tulevaisuutensa kurmottamatta ihmisiä nykypäätösten lailla.

Aiemmat laskelmani olivat saavuttaneet säästöjä ja lisätuloja yhteensä noin 750 miljoonaa euroa:

- 100-150 miljoonaa euroa yksityisten terveydenhuoltopalveluiden Kela-tukien lakkauttamisesta (200 miljoonan kokonaissummasta on vähennettynä terveisiin elämäntapoihin ja parempaan julkiseen terveydenhuoltoon satsatut rahat)
- 300 miljoonaa euroa sairauspäivien vähentämisellä kehittämällä työpaikkoja joustavammiksi, liikunnallisemmiksi ja keskustelevammiksi
- 150 miljoonaa euroa apteekkijärjestelmän kansallistamisella valtion monopoliketjuksi (yli 200 miljoonan säästöstä osa käytetään lääkkeiden hintojen laskemiseen)
- 50 miljoonaa euroa omaishoitoon panostamalla ja liittämällä omaishoidon piiriin noin 20 000 ihmistä lisää sekä siirtämällä koko järjestelmän maksut Kelan alaisuuteen
- yli 100 miljoonaa euroa valtiollisen kannabismonopolin tuotoista, veroista ja työllistävästä vaikutuksesta sekä vielä lisää välillisistä työpaikoista esimerkiksi matkailu- ja ravintola-aloille

Tämän lisäksi olisin lähtenyt lisäämään veroparatiiseihin rahojaan siirtäneiden yltiörikkaiden ihmisten rahavirtoja sekä koventanut rangaistuksia. Vapaaehtoisesti veronsa Suomeen maksavat saisivat ensimmäisen vuoden tai kahden aikana vapautuksen rangaistuksesta (verot tulisi toki maksaa korkoineen.) Malli tähän haettaisiin Ruotsista: http://yle.fi/uutiset/veroparatiisimiljoonat_virtaavat_takaisin_ruotsiin/7161824 Arvioitu tulo valtiolle: ainakin 100 miljoonaa euroa

Olisin myös helpottanut pienpanimoyrittäjien mahdollisuuksia. Omaa tuotantoaan saisi myydä suoraan tehtaalta ilman välikäsiä kuluttajille juomien prosenteista välittämättä. Yksi panimoalan työpaikka nimittäin luo ympärilleen noin 15 muuta työpaikkaa. Tämä toki vaatisi esimerkiksi baarien perustamisen helpottamista. Samaan syssyyn olisin koittanut ajaa läpi myös prostituution laillistamisen sekä työntekijöille pakollisen liiton. Seksin ostaminen olisi tämän jälkeen ollut laitonta ainoastaan liittoon kuulumattomilta ihmisiltä. (Ja edustaja Oinonen ei saa ostaa seksiä koiralta, vieläkään.) Nämä eivät välttämättä toisi kymmeniä miljoonia, mutta helpottaisivat ihmisten elämää ja vähentäisivät ihmiskauppaa.

Pääomatuloverotusta olisin kiristänyt alkuun kahdella tai kolmella prosentilla ja luonut kehityskaavan, jolla siitä tehdään progressiivinen ansiotuloverotuksen mallin mukaisesti. Ja nyt joku sanoo, että pääoma karkaa ulkomaille. No, mutta köyhä duunarikin voi nyt ruveta omistamaan oman palansa suurkorporaatiota. Ei lainkaan hassumpi vaihtoehto, että pankin omistaisi 30 000 duunaria yhden Nallen sijaan. Ensimmäisenä vuonna kertyisi lisää verotuloja 60 - 80 miljoonaa.

Ansiotuloverotuksessa oisin voinut oikeastaan ollakin kohtuudella hallituksen kanssa samoilla jäljillä. Pienituloisille pieniä helpotuksia ja keskiluokkaa sekä yläluokkaa hiukan kiristettäisiin. Valtio oli laskenut tästä 55 miljoonan euron tuoton.

Solidaarisuusveroa voisi miettiä ainakin kertaluonteisena näin alkuun kaikille tulojen saajille, joiden tulot ylittävät esimerkiksi 80 000 euroa. Olkoon ne minkä mallisia tuloja tahansa, perustelut on kirjoittanut paljon minua fiksumpi mies: http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101594-solidaarisuusvero-stiiknafuulia Tuottoa vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja.

Seuraavana jatkaisin harmaan talouden vastaisia kampanjoita yhä uusiin ja uusiin toimialoihin. Edellinen RAKSA-hanke keräsi valtiolle tuloja veroina 200 miljoonaa euroa ja tervehdytti rakennusalan kilpailua. Vielä jäi tutkimatta yli 80%:a Suomen talouden tekijöistä... Josko sieltä ainakin 100-200 miljoonaa irtoaisi. Ja tämähän ei missään nimessä ole yrittäjältä pois. Tämä on valtion palvelus yrittäjälle.

Sähkön ja energian verotuksen nousut hyväksyn, sillä ne ovat tällä hetkellä Suomessa hyvin edullisia koko EU:hun nähden. Sen sijaan en ymmärrä, miksi pienyrittäjinä usein toimivia taksikuskeja kurmootetaan tai turpeen veronkorotus puretaan.

Olisin mielelläni odottanut myös kovia työllisyystoimia, koska työllisyydellä Suomi nousee. Sen sijaan koulutuksesta ja työllisyydestä leikattiin, joten valoa tunnelin päähän odotellaan sitten myöhemmin...

Mielelläni olisin nähnyt myös yhteiskunnallisia rakennushankkeita painotettavan nyt näihin vuosiin, kun on vielä vaikeaa. Se kasvattaa työllisyyttä eikä loppu viimein ole niin kallista juuri vaikeina aikoina.

Tuosta kun ynnää säästöjä, menoja, leikkauksia ja verotuloja, niin loppusumma olisi yhteensä noin 1,3 miljardia euroa. Tämän lisäksi hyväksyn joitakin säästöjä tai veronkorotuksia kehysriihestä, vaan olisihan tuo jo piisannut.



Kaupungin kehysriiheen pettynein,
Ville Luotola
Praha 2.4.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti