sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Rovaniemen ravintolamaailma.

Rovaniemellä kävellessä tulee harvoin vau!-fiiliksiä. Talojen seinät on elementtiä ja kylykeen on lyöty peltiä. Välissä kohoaa pari uudempaa, kymmenen vuoden päästä täysin samalta näyttävää taloa. Jokainen vanhempi talo tuntuu olevan purku-uhan alla ja ympäri kaupunkia kulkiessa silmät hakeutuvat lähes väistämättä etsimään jostain talojen välistä pilkottavaa luontoa, jokea ja vaaroja kaupungin ympärillä.

Luontoelementtejä on paha tuoda keskelle kaupunkia, mutta vau!-fiilisten tuominen ihmisten mieliin ei ole mahdotonta. Viimeisen puolen vuoden aikana minulle on tullut tällainen hetki Rovaniemellä kerran, kun kävin Kauppayhtiön talon takapihalla. Kääntelin päätäni ja mietin, että mikä määrä hukattuja mahdollisuuksia siinä paikassa onkaan.

Ensinnäkin silmät osuvat kauniiseen vanhaan taloon, jota natsit eivät aikanaan onnistuneet polttamaan Lapin sodassa vetäytyessään. Talo on toki päästetty rapistumaan, mutta tila ei ole vielä toivoton. Raa'alla remontoinnilla mielestäni Rovaniemen eräs kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmista rakennuksista olisi nostettavissa ansaitsemaansa arvoon.

Minä en kuitenkaan jättäisi hommaa siihen, vaan jyräyttäisin koko korttelin kerralla kansalaisten ja matkailijoiden suosikkipaikaksi Rovaniemellä. Muutamat autot kadunvarsiparkkiin ja roskalavat ynnä muut hyödyttömämpään paikkaan. Kauppayhtiön korttelin sisäpihasta voisi tulla Rovaniemen ravintolamaailma. Korttelin ympärillä sijaitsee Amarillo, Doris, Hai Long ja Kauppayhtiö ravintolat jo valmiina, minkä lisäksi remontin jälkeen voisin olettaa myös kirpputorin ja Tuhat-Tarvikkeen olevan halukkaita etsimään itselleen halvemmat vuokratilat nousevien vuokrien alta.

Toki ajatus on tietyllä tapaa raaka, mutta kokonaiskuva kauniista sisäpihan täyttävistä ravintolaterasseista ja mahdollisuuksista, mitä siihen liittyy on mielestäni isossa kuvassa positiivisempi kuin nykyinen rapistuva talo.

Toki kaikkien talon yritysten ei tarvitse olla ravintoloita, vaan siellä voisi olla tiloja myös erilaisille pop-up/vaatekaupoille. Voisin kuvitella myös isoilla suomalaisbrändeillä Marimekolla ja erityisesti lappilaisella Pentikillä olevan kiinnostusta tällaiseen ympäristöön liikkeelleen.

Toki tämä on haihattelua, mutta käykääpä huvin vuoksi siellä takapihalla ja katsokaa ympärillenne. Minä näen tulevaisuutta, en purettavaa taloa tai roskalavoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti