torstai 16. elokuuta 2012

Tuuliviirinä sananvapauden asialla.

Mannerheim on musta. Mannerheim-elokuvan ohjaaja on kenialainen. YLE, YLE, YLE, Mannerheim, MANNERHEIM, MUSTA! Onko joku huomannut otsikoissa mitään tähän juttuun liittyvää?

Olen seurannut puolivillaisesti esillä olevaa YLE:n tuottaman Mannerheim-elokuvan uutisointia. Televisiossa on ollut kommentteja antamassa eräs Suomen johtavista historioitsijoista Matti Klinge ja blogeissaan aihetta ovat kommentoineet ainakin kymmenet Perussuomalaiset. Pilakuviakin aiheesta on Facebookin etusivulla näkynyt. Kannat ovat vaihdelleet laidasta laitaan ja menneet tietenkin toisella laidalla täysin yli. Elokuvan tuottaja on saanut uhkailuja ja muun muassa Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo vertasi elokuvatuotantoa internetin vanhimpaan rahastuskusetukseen nigerialaiskirjeeseen. (http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114163-avoin-kenialaiskirje-yleisradiolle)

Mielestäni keskustelu on lähtenyt käsistä, kyse on uutisoinnin perusteella kenialais-suomalais-virolaisesta tuotannosta, jonka kokonaisbudjetti on 20 000 euroa. Tuolla rahalla ei Suomessa kuvata ammattinäyttelijöillä yhtään produktiota, toisaalta se on hauska kontrasti yli-isoksi kasvaneesta "oikeasta" Mannerheim-elokuvasta, joka ei nyt koskaan näytä valmistuvan. Nyt meillä on ainakin yksi elokuva, jossa sotajohtajana kannuksensa kerännyt Mannerheimimme on kuvattu tuleville polville.

Nyt ongelmista suurin tuntuu olevan, että elokuvassa Mannerheimia näyttelee musta mies. Toisaalta Klinge kommentoi televisiossa, että pituus on kuitenkin hyvin lähellä oikeaa, kysehän on vain näyttelijän ulkomuodosta. Mielestäni se oli varsin hyvä kuittaus.

Itse rupesin miettimään aiemmin ilmestyneitä taiteilijoiden esityksiä Mannerheimista. Uralin perhonen animaatiossa hänet esitettiin bi- tai homoseksuaalina ja Lauri Maijalan rakentamassa teatteriesityksessä hän on saanut lehtikirjoittelun perusteella muun muassa eläimiinsekaantujan roolia... (http://www.city.fi/artikkeli/Herra+Rujo+-+Lauri+Maijala/4025/) Miten kävisikään, kun nyt YLE:n tuotannossa Mannerheim olisi sekä musta että homo? Lähtisikö fanaatikoilta lopullisesti mopo käsistä?

Minä itse en ole elokuvasta vielä mitään mieltä. Traileri ei vakuuttanut, mutta kokopitkän version dumaan vasta sen katsottuani. Toisaalta minua harmittaa se, että Mannerheimista on tehty monien suomalaisten päässä samantyylinen hahmo kuin ääri-islamistien piirissä profeetta Muhammadista. Heti kun joku kuvaa edellä mainittuja hahmoja väärin, niin ympärillä alkaa hulina.

Ei Mannerheim ole kenenkään yksinoikeus. Vaikka hän johti Suomen joukkoja kahden sodan ajan venäläisiä vastaan ja yhden sodan verran suomalaisia vastaan, ei hän ole pyhä. Jos kritisoi Muhammad-pilakuvista islamistien reaktioita ja on nyt lynkkaamassa koko YLEä yhden tuotetun elokuvan perusteella, on aika katsoa peiliin ja miettiä tapahtumia uudesta perspektiivistä.

Taiteen kentällä pitää pystyä puhumaan eri tavoin ja laajentamaan käsityksiä, mikäli tämä ei ole mahdollista pelkäämättä henkensä puolesta on meidän turha puhua sananvapaudesta tai sivistysvaltiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti