keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Terveempi työympäristö (Terveyttä kaikille kohtuuhintaan, osa 2)

Suomalainen työntekijä käyttää keskimäärin 4,2 prosenttia työajastaan sairaslomalla. Tästä kertyy tietenkin kuluja ja ne kulut ovat tietenkin kerrannaisvaikutuksiltaan valtavat. Työterveyslaitoksen arvion mukaan tämä menetetty työaika maksaa kokonaisuudessaan kolme miljardia euroa.


Kolme miljardia euroa on säästötavoitteemme, mutta kuten kaikki ymmärtävät, ei kaikkia sairauksia, tapaturmia ja loukkaantumisia voida millään estää. Tällä hetkellä sairauspäiviin kuluvasta summasta yritykset, kunnat ja valtiot kuittaavat kuluina reilun kaksi miljardia ja Kela maksaa sairauspäivärahoja noin 900 miljoonaa euroa vuosittain. Sairaslomapäiviä voidaan kuitenkin vähentää.

Otamme tavoitteeksi vähentää yhden prosenttiyksikön sairauspäivistä, jolloin laskennallinen säästö olisi 750 miljoonaa. Tästä Kelan maksamina sairauspäivärahoina valtio säästäisi reilun 200 miljoonaa euroa ja yrittäjät, kunnat sekä valtio työnantajina loput eli noin 500 miljoonaa euroa. Yrittäjien maksama yhteisövero suuremmista voitoista olisi laskennallisesti vajaan 100 miljoonaa ja kuntien sekä valtion saama hyöty näkyisi viivan päällä tilinpäätöksessä heti ensi vuonna.


Näitä jättiläismäisiä summia ei kuitenkaan säästetä pakottamalla ihmisiä sairaana töihin, maksattamalla ensimmäistä sairauspäivää heidän omasta pussistaan tai muutenkaan väkisellä. Nämä summat säästetään kannustamalla ihmisiä liikkumaan, parantamalla työpaikkojen ergonomiaa, pitämällä työtahti sopivana sekä johtamalla työntekijöitä paremmin.


Ihminen, joka luottaa pomoonsa viihtyy paremmin töissä ja kun ihminen viihtyy töissä, hän ei ole sieltä turhanpäiten pois. Hän ei myöskään kärsi työperäisestä uupumuksesta eikä muistakaan henkisistä ongelmista niin usein kuin ihminen, joka ei viihdy töissään. Johtajan ja alaisen välillä on oltava keskusteluyhteys, niin syntyy luottamus. Tähän voimme valtiollisella tasolla panostaa niin kehittämällä armeijan johtamiskulttuuria, korkeakoulujemme opetusta kuin keskittymällä myös valtionyhtiöiden toimintaan. Ehkäpä voisimme myös palkita yrityksien inhimillisiä johtajia, jotka piiskan sijasta saavat yhtiönsä nousuun keskustelukulttuurin tervehdyttämisellä.


Työtahti on monesti myös johtajista ja toki henkilöstöstä itsestään kiinni. Siihen vaikuttavat monet tekijät tilauskannoista työaikalainsäädäntöön, mutta työpaikoilla tavoitteena voisi olla, että jokainen työntekijä ottaa ja työnjohtaja antaa sopivia tavoitteita. Helpoin säästötoimien tavoitteista on kuitenkin ergonomian parantaminen työpaikoilla. Liika istuminen, liian pitkät työsessiot ilman taukoa, huonot tuolit, pöydät, näppäimistöt, hiiret, koneet ja laitteet. Näitä parantamalla ja ergonomiaan keskittymällä monet vaivat vähenevät. Pelkästään istumisen vähentämisellä vähennettäisiin tuki- ja liikuntaelinvammoja, jotka ovat tällä hetkellä erittäin suuri sairauslomapäivien aiheuttaja.


Tuki- ja liikuntaelinvammoihin auttaisi myös liikunta. Tuskin ihan kaikille tulee yllätyksenä, jos käytän esimerkkinä Pekkaniska Oy:ta. (http://www.tekniikkatalous.fi/tyo/article74818.ece ja http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/uutiset/22867.html) Linkkien takaa löytyy lisätietoa firman tuhlailevasta rahapolitiikasta, jossa muun muassa tupakoinnin lopettamisesta saa 1000 euroa, maratonista 170 euroa, lenkkeilystä euron kilometriltä ja työmatkapyöräilystä 0,25 senttiä kilometriltä matkan ollessa vähintään viisi kilometriä suuntaansa. Summat voivat kuulostaa hurjilta, mutta aika monta kilometriä saa vuositasolla duunari juosta, että kulut ylittävät sairauspäivien kulut. Yksi sairauslomapäivä maksaa nimittäin noin 350 euroa.

Ja miten olisi, jos muutenkin sairastamisen suhteen otettaisiin käyttöön porkkana eikä keppiä? Pomo voisi antaa alaiselleen parin päivän sairasloman ilman työterveyslääkärin konsultaatiota, kun tuntee alaisensa ja tietää, että tämän sanoessa olevansa kuumeessa, hän on kuumeessa. Jäisi monet työterveyslääkärien palvelut käyttämättä ja se, jos mikä säästäisi rahaa. Rahapalkintoja terveistä vuosista tai liikunnasta sekä terveistä elämäntavoista Pekkaniskan tapaan voisi myöntää aluksi ainakin valtio, valtionyhtiöt sekä kunnat. Nämä toimisivat loistavana esimerkkinä maamme muille yrityksille ja näin saisimme säästöt rullaamaan.

Laskennallinen kumuloituva (kasaantuva) säästö tähän mennessä: yli 400 miljoonaa euroa
- 100-150 miljoonaa yksityisten terveydenhuoltopalveluiden Kela-tukien lakkauttamisesta (200 miljoonan kokonaissummasta on vähennettynä terveisiin elämäntapoihin ja parempaan julkiseen terveydenhuoltoon satsatut rahat)
- 300 miljoonaa euroa sairauspäivien vähentämisellä kehittämällä työpaikkoja joustavammiksi, liikunnallisemmiksi ja keskustelevammiksi

Prahassa 19.2.2014
Ville Luotola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti