maanantai 17. helmikuuta 2014

Terveyttä kaikille kohtuuhintaan, osa 1

Maailmanmestari Valentin Konosen mukaan terveillä jaloilla on kiva kävellä. Samaa termistöä ovat käyttäneet velanperintään erikoistuneet herrasmiehet ympäri maailmaa. Monelta suomalaiselta kysyttäessä tärkeintä elämässä on terveys. Aivan oikein, ei raha, vaan terveys. Silti minä haluan hakea rahallisia säästöjä terveydenhuollosta.


Suomen terveydenhuoltomenot olivat THL:n uusimman, löytämäni, laajan tilastoinnin mukaan vuonna 2011 17,1 miljardia euroa. (http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110448/Tr06_13.pdf?sequence=4) Se on 9 prosenttia BKT:stamme ja jopa hieman yllättäen myöskin alle OECD-maiden keskiarvon 9,7 prosentin sekä EU15-maiden keskiarvon 10,4 prosentin. Saman tilaston mukaan Suomen julkisen talouden (esim. valtio & kunnat) osuus terveydenhuollon kuluista on Pohjoismaiden alhaisin, 75,5 prosenttia.


Minun ratkaisuni säästökohteiksi terveydenhuollon puolella ovat hyvin yksinkertaisia. Ensinnäkin kierrätän vanhan idean yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten lopettamisesta. Valtiomme käyttää Kelan kautta noin 200 miljoonaa euroa tukeakseen yksityisten palveluiden käyttöä. Joku voisi kuvitella, että tämä on hieno juttu, koska se vie jonoja pois julkisista palveluista. Näin ei kuitenkaan ole, järjestelmämme on rakennettu niin, että käytännössä yksityisen lääkärin palkkion ollessa esimerkiksi 100 euroa, asiakas maksaa 80 euroa ja Kela lopun. Ja tällä lääkärillä on käytössään myös julkinen koneisto, hän saa kirjoittaa lähetteen julkiselle puolelle jatkotutkimuksiin.


Tällä tavoin yksityinen sektori pystyy siis keräämään kermat päältä siirtämällä potilaan jatkohoitoon julkisen puolen kannettavaksi ja tuosta hinnasta voi myös nopeasti oivaltaa, että ei köyhimmällä kansanosalla ole mitään asiaa yksityiselle lääkäriasemalle maksamaan palveluista tuollaista hintaa. Toisin sanoen, Kelan yksityiselle sektorille antamat tukijaiset ovat tulonsiirto kansalta hyvintoimeentulevalle kansanosalle. Minun mielestäni hyvinvointivaltio ei voi toimia näin, varsinkaan tilanteessa, jossa monet yksityiset lääkäripalvelut pyöräyttävät voittonsa veroparatiisien kautta.

En kuitenkaan odota, että koko 200 miljoonaa euroa säästyisi, vaan sillä voitaisiin tukea julkisten terveydenhuoltopalveluiden kehittämistä tai pyrkiä sosiaalisin investoinnein kehittämään tulevaisuuteen terveempiä sukupolvia. Eräs tällainen investointi voisi olla Kanadassa käytössä oleva lapsen urheiluharrastuksen verovähennysoikeus. Kanadassa vanhemmat saavat vähentää verotuksesta 500$:a lapsensa tai puolisonsa lapsen urheiluharrastuksen tukemiseen käytetystä rahasummasta, esimerkiksi lisenssi- tai kuukausimaksuista. Kanadassa viiden vuoden kuluksi on valtiollisella tasolla laskettu noin 270 miljoonaa Kanadan dollaria, jolloin asukaslukuun suhteutettuna vastaava lukema olisi Suomessa noin 25 miljoonaa euroa viidessä vuodessa eli viisi miljoonaa per vuosi.

Parempina taloudellisina aikoina tai miksi ei nytkin, voitaisiin tuki lisätä myös kulttuuriharrastusten puolelle, sillä myös kulttuuriharrastuksilla on hyvä kaiku ihmisen hyvinvointiin.


Kokonaisuudessaan laskisin pelkästään näillä toimin säästetyksi noin 100-150 miljoonaa euroa välittömästi ja tulevien terveempien sukupolvien kasaantuva taloudellinen vaikutus olisi huomattavasti suurempi, jopa miljardiluokkaa. Jäljellä tulevien vuosien säästötavoitteesta on siis noin 2,85 – 2,9 miljardia euroa, säästöjä on tehtävä ja tulovirtoja lisättävä.

Seuraavassa kirjoituksessani perehdyn suurempiin säästöihin, jotka uskon saatavan sairauspoissaolojen vähentämisellä. Kokoomukseltahan tuli tähän ehdotus, että ensimmäinen sairauspäivä menisi työntekijän omasta pussista. (http://yle.fi/uutiset/palkaton_sairauspaiva_jakaa_kokoomuslaiset/6325190) Minun keinoni on toisenlainen.

Prahassa 18.2.2014
Ville Luotola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti